Merhaba,

Bu yazımda sizlere bir web sitesini tanıtacağım. Bu web sitesi, özellikle de öğrenci arkadaşlara; uydu görüntüsü indir, dendiğinde bunu kolaylıkla yapacakları bir uydu görüntüsü kaynağı olacak.

Kısaca kaynağımızdan bahsedecek olursak eğer: EarthExplorer, United States Geological Survey (USGS) yani Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun sunmuş olduğu bir hizmettir.

Ne işe yarar?

Oldukça kapsamlı bir hizmet olan earthexplorer hizmeti sayesinde bir çok uydudan çeşitli verileri ücretsiz olarak elde edebilirsiniz. Elde edebileceğiniz veriler arasında uydu görüntüleri, yükseklik verileri, lidar verileri vb. gibi bir çok türde veri vardır. Bu uydu görüntüleri 2015 yılına hatta bu uydu görüntüleri 2016 yılına dahi ait olabilir. Bunu da siz belirleyeceksiniz.

Nasıl ulaşırım?

http://earthexplorer.usgs.gov adresine tıklayarak sitesine ulaşabilirsiniz.

Uydu görüntülerini nasıl indireceğim?

1. Adım: Üye Girişi

Öncelikle siteye üye olmamız gerekiyor. Siteye üye olmak için sağ üst köşede bulunan “Register” butonuna tıklıyoruz. Üye olduktan sonra giriş yapmak için, yine aynı yerde bulunan “Login” butonuna tıklayarak, üye bilgilerimizi yazdıktan sonra siteye giriş yapıyoruz.

usgs-giris-bcankara
Usgs Uye İşlemleri

2. Adım: Bölge Seçimi

Bu adımda kapsamlı olarak arama kriterlerinin nasıl belirlenmesi gerektiğinden bahsedeceğim. Dünya uydu görüntüsü üzerinden istediğiniz alanı seçerek bu alana ait uydu görüntüsü indirme işlemi yapabileceksiniz.

usgs-bolge-secimi-bcankara
Arama Kriterlerinin Belirlenmesi

Adress/Place: Bu kısımı tercih ederseniz eğer sizden seçmek istediğiniz nesnenin adresini veya bir yer ismi girmeniz istenir. Örneğin bu kısıma “Tokat” yazabilirsiniz.

Patt/Row: Burada ise sizden Point(Nokta) veya Polygon(Alan) oluşturmanızı isteyecek. Bunları yaparken işaretlemek istediğiniz bölgeye ait değerleri girmeniz gerekli.

Detaylı Bilgi için; http://landsat.gsfc.nasa.gov/?p=3231 ve http://landsat.gsfc.nasa.gov/wp-content/uploads/2013/01/wrs2.gif

Not: Eğer bu konuda bir yazı yazmamı istiyorsanız ve path, row olayını ayrıntılı bir şekilde anlatmam gerektiğini düşünüyorsanız, yorum bırakın.

Feature: Belirli bir nesnenin ismini yazabilirsiniz. Örneğin; Bir hava alanı. (Yalnızca Amerika için geçerli.)

Coordinates: En kullanışlı seçenek budur. Tavsiye ederim. Size haritadan bölgenizi çevirme imkanı verir. Dileyenler seçeceği alanın köşe koordinatlarını da “Add Coordinates” butonuna tıklayarak yapabilirler.

Predefined Area: Önceden tanımlanmış alanları girebilirsiniz. Taktir edersiniz ki Türkiye için tanımlanmış bir alan mevcut değil. (Yalnızca Amerika için geçerli.)

Shapefile: Bir shapefile dosyası yükleyerek bu alanı seçmiş oluyorsunuz.

Kml: Yine KML dosyası yükleyebilirsiniz.

3. Adım: Zaman Seçimi

Date Range: Bu kısımdan seçeceğiniz tarih aralığı, sonuçlarınızın hangi tarihler arasında elde edilen verilerden oluşması gerektiğini gösteriyor.

Result Option: Kaç adet sonuç getirmesini istiyorsanız yazınız.

4. Adım: Veri Kaynağı Seçimi

Aşağıdaki listeden hangi tarzda ve hangi veri kaynağından veri almak istiyorsanız eğer seçiyorsunuz.

usgs-veri-kaynagi-bcankara
Veri Kaynağı Seçimi

5. Adım: Özel Kriterlerin Ayarlanması(Tercihe Bağlı)

Bu adımı geçiyorum. Seçtiğiniz veri kaynağına göre özel kriter belirleyebilirsiniz.

6. Adım: Sonuçlar ve İndirme

usgs-1
Görüntü Bölgesini İşaretler
usgs-1a
Görüntü Bölgesi İşaretlenmiş Hali
Uydu görüntüsünü gösterir.
Uydu görüntüsünü gösterir.
Bölgeye ait uydu görüntüsü
Bölgeye ait uydu görüntüsü
Uydu görüntüsünü indirme
Uydu görüntüsünü indirme

Yazımız burada son buluyor. Emeğe saygı kapsamında lütfen beğenin ve paylaşın. Teşekkür ederim.

Advertisement
Önceki İçerikTopoloji Kavramını Anlamak
Sonraki İçerikCoğrafi Bilgi Sistemlerinde Topoloji
Abone Ol
Bildirim Al
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

7 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Satıriçi Geribildirimi
Tüm yorumları göster.
Aliriza
Aliriza
1 Ağustos 2019 02:52

Sahsim adima boyle bir internet sitesi acarak bilgilendirdiginiz icin tesekkur ederim bu bilgilerin devamininda gelmesini isteriz tabiki

Taha Kaan ALAY
Taha Kaan ALAY
10 Mayıs 2019 10:18

Hocam iyi günler,

Tabletimde kullanmak için .tpk hazırlamak istiyorum.Bunun için en güncel ve en net erişebileceğim/indirebileceğim uydu görüntü servisi hangisidir ?

iyi çalışmalar dilerim.

Mirze
Mirze
4 Temmuz 2018 13:14

Hocam paylaşım için teşekkürler ama örnek uygulamayı yaparken girdiğin bilgileri de ekran görüntüsünde verseydin keşke. indiremiyorum. Teşekkür ediyorum tekrar

aybüke
aybüke
Cevap verilen:   Burak Can KARA
1 Mayıs 2019 18:30

Merhabalar hocam, indirdiğim landsat uydu görüntüleri ile kontrollü sınıflandırma yaparak bir değer haritası oluşturmam gerekiyor ve görüntüler yeterli çözünürlükte değil. Bu nedenle görüntüleri kullanamıyorum. Gerekli çözünürlüğü nasıl elde edebilirim acaba yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.